Archive | Arithmatic RSS feed for this section

Arithmatic Progression Part 5

8 Nov

Test of Arithmatics.

17 Dec

What should come in place of question mark (?) in the following questions ?
51. 832.456-539.982-123.321=?
(1) 196.153
(2) 149.153
(3) 169.153
(4) 176.135
(5) None of these
52. ? x 19 = 7828
(1) 411
(2) 412
(3) 413
(4) 414
(5) 415
53. 236.69+356.74 = 393.39 + ?
(1) 200.04
(2) 201.04
(3) 200.14
(4) 202.14
(5) 203.04
54. 734 / ? = 91.75
(1) 8
(2) 6
(3) 4
(4) 10
(5) None of these
55. x (35 x 15 x 10) / (25 x 2) = ?
(1) 105
(2) 115

(3) 70
(4) 35
(5) None of these
56. 5938+4456+2891 = ?
(1) 15255
(2) 14285
(3) 13285
(4) 12385
(5) None of these
57. 859.05 + 428.89+663.17=?
(1) 1585.91
(2) 1286.94
(3) 1950.02
(4) 1950.11
(5) 1951.01
58. 434 x 645=?
(1) 27840
(2) 297930
(3) 279903
(4) 279930
(5) None of these
59. 7 x ? =29.05
(1) 4.05
(2) 4.15
(3) 3.95
(4) 4.28
(5) None of these
60. 725 / 25 – 13 = ?
(1) 16
(2) 29
(3) 12
(4) 18
(5) None of these
61. (558 x 45) / (18 x 45) = ?
(1) 314
(2) 313
(3) 312
(4) 311
(5) None of these
62. 806 / 26 =?
(1) 30
(2) 32
(3) 34
(4) 36
(5) None of these
63. 559 + 995 = ? x 16
(1) 92.05
(2) 95.25
(3) 93.15
(4) 94.35
(5) None of these
64. ((337 +146) x 8)=?
(1) 3884
(2) 1515
(3) 3864
(4) 1505
(5) 3846
65.
(1)
(2)
(3)
(4)
(5)
66. 4758-2782-1430=?
(1) 356
(2) 396
(3) 486
(4) 546
(5) None of these
67. 9.1 x 7.5 x 6.2 =?
(1) 423.25
(2) 68.25
(3) 593.775
(4) 472.5
(5) None of these
68.
(1) 43
(2) 45
(3) 47
(4) 49
(5) 51
69.
(1) 1444
(2) 1442
(3) 1448
(4) 1456
(5) 1460
70.
(1) 25
(2) 64
(3) 8
(4) 7.5
(5) None of these
71. 248 of +110 of 20% = ?
(1) 192
(2) 202
(3) 212
(4) 239

74. 484 of + 366 of = ?
(1) 663
(2) 844
(3) 668
(4) 848
(5) 666
75. 280% of 460 =?
(1) 1188
(2) 1284
(3) 1288
(4) 1280
(5) None of these
76. Which of the following is equal to 30 x 246?
(1) 118 x 13+209 x 42
(2) 174 x 10+222 x 19
(3) 173 x 12+221 x 24
(4) 169 x 16+167 x 50
(5) None of these
77. The cost of 9 kgs. of sugar is Rs. 279. What is the cost of 153 kgs. of sugar?
(1) Rs. 3.377
(2) Rs. 4.473
(3) Rs. 4.377
(4) Rs. 4.743
(5) Rs. 4.347
78. A bus travels at the speed of 49 kmph. and reaches its destination in 7 hours. What is the distance covered by the bus?
(1) 343 km
(2) 283 km
(3) 353 km
(4) 245 km
(5) 340 km
79. th of th of a number is 82. What is the number?
(1) 410
(2) 820
(3) 420
(4) 220
(5) None of these
80. What is the least number to be added to 1500 to make it a perfect square?
(1) 20
(2) 21
(3) 22
(4) 23
(5) None of these
81. The sum of three consecutive integers is 39. Which of the following is the largest among the three?
(1) 12
(2) 15
(3) 13
(4) 16
(5) None of these
82. Find the average of the following set of scores:
118, 186, 138, 204, 175, 229
(1) 148
(2) 152

(3) 156
(4) 160
(5) 175
83. A banana costs Rs. 2.25 and an apple costs Rs. 3.00. What will be the total cost of 4 dozen of bananas and 3 dozen of apples?
(1) Rs. 216
(2) Rs.108
(3) Rs. 189
(4) Rs. 225
(5) Rs. 162
84. How many pieces of 8.6 metres long cloth can be cut out of a length of 455.8 metres cloth?
(1) 43
(2) 48
(3) 55
(4) 53
(5) 62
85. The product of two successive numbers is 3192. What is the smallest number?
(1) 59
(2) 58
(3) 57
(4) 56
(5) None of these
86. What is 184 times 156?
(1) 28704
(2) 29704
(3) 30604
(4) 27604
(5) None of these
87. What approximate value should come in place of the question mark (?) in the following question? 5989 48 11=?
(1) 1375
(2) 1370
(3) 1372
(4) 1368

(5) 1365
88. If an amount of Rs. 15,487 is divided equally among 76 students, approximately how much amount will each student get?
(1) Rs. 206
(2) Rs. 210
(3) Rs. 204
(4) Rs. 218
(5) Rs. 212
89. What should come in place of the question mark (?) in the following number series? 6417 5704 4991 4278 3565 2852 ?
(1) 2408
(2) 2426
(3) 7310
(4) 7130
(5) 2139
90. Rinku and Pooja started a business initially with Rs. 5,100 and Rs. 6,600 respectively. If the total profit is Rs. 2.730 what is Rinku’s share in the profit?
(1) Rs. 1,530
(2) Rs. 1,540
(3) Rs. 1,200
(4) Rs. 1,180
(5) None of these
91. 25% of the total cost of a plot of area 280 sq. feet is Rs. 1,32,370. What is the rate per sq. ft. of
the plot?
(1) Rs. 2,091
(2) Rs. 1,981
(3) Rs. 1,991
(4) Rs. 1,891
(5) None of these
92. If the difference between a number and one fifth of it is 84, what is the number?
(1) 95
(2) 100
(3) 105
(4) 108
(5) 112
93. The respective ratio of the ages of Richa and Shelly is 5: 8. The ratio of their ages 10 years hence would be 7: 10 respectively. What is the present age of Shelly?
(1) 45 years
(2) 40 years
(3) 35 years
(4) 30 years
(5) 25 years
94. A student scores 64% marks in 6 papers of 150 marks each. He scores 25% of his total obtained marks in Hindi and English together. How much is his total score for both these papers?
(1) 120
(2) 124
(3) 140
(4) 144
(5) 150
95. When the original price of toy was increased by 25%, the price of one dozen toys was Rs. 300. What was the original price of one toy?
(1) Rs. 24
(2) Rs. 29
(3) Rs. 30
(4) Rs. 15
(5) Rs. 20
96. If 3x + 5y = 44 and 10x -2y = 16, what is the value of x?
(1) 7
(2) 3
(3) 5.5
(4) 6.5
(5) None of these
97. 15 persons complete a job in 3 days. How many days will 10 persons take to complete the
same job?
(1) 2
(2) 5
(3)
(4)
(5)
98. The owner of an electronics shop charges his customer 25% more than the cost price. If a customer paid Rs. 11,500 for a television set, then what was the cost price of the television set?
(1) Rs. 9,200
(2) Rs. 7,200
(3) Rs. 8,600
(4) Rs. 9,800
(5) Rs. 10,000
99. Sumit obtained a total of 1012 marks out of 1150 in an examination. What is his percentage in the examination?
(1) 86
(2) 88
(3) 84
(4) 90
(5) None of these
100. What should replace both the question marks in the following equation?
(1) 126
(2) 124
(3) 130
(4) 132
(5) 136
ANSWERS
51. (3), 52. (2), 53. (1), 54. (1), 55. (1), 56. (3), 57. (4), 58. (4), 59. (2), 60. (1)
61. (5), 62. (5), 63. (2), 64. (3), 65. (2), 66. (4), 67. (1), 68. (3), 69. (1), 70. (4)
71. (4), 72. (2), 73. (5), 74. (3), 75. (3), 76. (3), 77. (4), 78. (1), 79. (2), 80. (2)
81. (5), 82. (5), 83. (1), 84. (4), 85. (4), 86. (1), 87. (3), 88. (3), 89. (5), 90. (5)
91. (4), 92. (3), 93. (2), 94. (4), 95. (5), 96. (2), 97. (5), 98. (1), 99. (2), 100. (1)

 

Subscribe to get the updates in your Mail ID.

Readers comments are the most valuable assets.

Bank Exam Numerical Ability Test.

23 Oct

1.Let R = qs—4. When s=8, R=16. When s=10, R is equal to
a. 11
b. 14
c. 20
d. 21
Answer-d

2. If 272/3 × 81-1/2 = 3x, the value of x is
a. -1
b. 0
c. 1
d. 2
Answer -b

3. 0.333 …. × 0.444 …. is equal to
a. 0.148148148 ….
b. 0.777 ….
c. 0.121212 ….
d. 1.333 ….
Answer-a

4. On converting the following base-2 numeral in base ten, 1101101, we get
a. 96
b. 104
c. 108
d. 109
Answer-d

5. The number of prime factors of (6)10×(7)17×(55)27
a. 54
b. 64
c. 81
d. 91
Answer-d

6. A train crosses a pole in 15 seconds, while it crosses 100 meter long platform in 25 seconds. The length of the train is –
a. 125m
b. 135 m
c. 159 m
d. 175 m
Answer-c

7.Two taps A and B can fill a tank in 12 minutes and 15 minutes respectively. If both the taps are opened simultaneously and the tap A is closed after 3 minutes, then how much more time will it take to fill the tank by tap B?
a. 7 min & 15 sec
b. 7 min & 45 sec
c. 8 min & 5 sec
d. 8 min & 15 sec
Answer-d

8. The milk and water in two vessels A and B are in the ratio 4:3 and 2:3 respectively. In what ratio, the liquids be mixed in both the vessels so that the new liquid contains half milk and half water?
a. 7:5
b. 1:2
c. 2:1
d. 6:5
Answer-a

9.A car covers a distance of 715 km at a constant speed. If the speed of the car would have been 10 km/hr more, then it would have taken 2 hours less to cover the same distance. What is the original speed of the car?
a. 45 km/hr
b. 50 km/hr
c. 55 km/hr
d. 65 km/hr
Answer-c

10.A is 50% as efficient as B. C does half of the work done by A and B together. If C alone does the work in 40 days, then A, B and C together can do the work in

11. A person covered some distance in 12 hours. He covered half the distance by rail @ 75 km per hour and the rest by car @ 45 km/hr. The total distance covered by him was
a. 450 km
b. 675 km
c. 337.5 km
d. 1350 km
Answer-b

12. A sum of Rs. 427 is to be divided among A, B and C in such a way that 3 times A’s share, 4 times B’s share and 7 times C’s share are all equal. The share of C is
a. Rs. 84
b. Rs. 147
c. Rs. 196
d. Rs. 240
Answer-a

13. A and B entered into a partnership investing Rs. 12000 and Rs. 9000 respectively. After 3 months C also joined them with a capital of Rs. 15000. The share of C in the half yearly profit of Rs. 9500 is
a. Rs. 3500
b. Rs. 3000
c. Rs. 2500
d. Rs. 4000
Answer-c

14.A can do a piece of work in 12 days and B can do it in 18 days. They started the work together but A left 3 days before the completion of the work. The total number of days to complete the work is

15.The ratio of income of A and B is 5:4 and their expenditure is as 3:2. If at the end of the year, each saves Rs. 800, then the income of A is
a. Rs. 1700
b. Rs. 1800
c. Rs. 2000
d. Rs. 2200
Answer-c

16.A and B can together finish a work in 30 days. They worked at it for 10 days together and then B left. The remaining work was done by A alone in 30 more days. B alone can finish the work in
a. 48 days
b. 60 days
c. 75 days
d. 90 days
Answer-d

17.The ratio between the curved surface area and the total surface area of a right circular cylinder is 1:2. If the total surface is 616 sq. cm, the volume of the cylinder is
a. 1848 cm3
b. 1232 cm3
c. 1078 cm3
d. 980 cm3
Answer-c

18.A circular wire of radius 42 cm is cut and bent in the form of a rectangle whose sides are in the ratio of 6 : 5. The smaller side of the rectangle is
a. 30 cm
b. 60 cm
c. 72 cm
d. 108 cm
Answer-b

19.A man walking at the rate of 6km per hour crosses a square field diagonally in 9 seconds. The area of the field is-
a. 125 sq. cm
b. 112.5 sq. cm
c. 110 sq. cm
d. 100√2 sq. m
Answer-b

20.A rectangular carpet has an area of 240 sq. cm. If its diagonal and the longer side are together equal to five times the shorter side, the length of the carpet is –
a. 10 cm
b. 24 cm
c. 26 cm
d. 27.5 cm
Answer-b

21.The ratio of 435 : 25 is same as
a. 4 : 1
b. 2 :1
c. 7 : 5
d. 7 :10
Answer-a

22. A sphere and a cube have equal surface areas. The ratio of the volume of the sphere to that of the cube is
a. √π : √6
b. √π : √6
c. √π : √3
d. √6 : √π
Answer-d

23.The marked price of a table is Rs. 3000 and is available at successive discounts of 20% and 10% respectively. If there is an additional discount of 5% on cash payment, then what is the cash price of the table?
a. Rs. 2400
b. Rs. 2160
c. Rs. 2100
d. Rs. 2052
Answer-d

24.A trader marks his goods 25% above the C.P. but discounts 15% on the marked price. His gain percent in the deal is-

25. A certain sum becomes Rs. 5290 in 2 years and Rs. 6083.50 in 3 years at C.I. The rate of interest per annum is –
a. 10%
b. 12%
c. 15%
d. 16⅔ %
Answer-c

26.A person borrowed Rs. 500@ 3% per annum S.I and Rs. 600 @4½% per annum on the agreement that the whole amount will be returned only when the total interest becomes Rs. 126. The number of years, after which the borrowed sum is to be returned, is
a. 2
b. 3
c. 4
d. 5
Answer-b

27.A sum of Rs. 12,000 doubles in 5 years at C.I. What will be the amount after 20 years?
a. Rs. 1,20,000
b. Rs. 1,92,000
c. Rs. 1,24,000
d. Rs. 96,000
Answer-b

28. A person sold 320 mangoes for the C.P. of 400 mangoes. His gain percent is
a. 10%
b. 15%
c. 12½%
d. 25%
Answer-d

29.On selling each of the rwo radios for Rs. 5000, a person neither gained nor lost. If he had sold one radio at 25% gain, then at what percent loss did he sell the other radio?

30. A person bought some oranges @ Rs. 10 per dozen and bought the same amount of oranges @ Rs. 8 per dozen. He sold these oranges @ Rs. 11 per dozen and gained Rs. 120. The total number of oranges bought by him was –
a. 30 dozen
b. 40 dozen
c. 50 dozen
d. 60 dozen
Answer-d

31.On selling a certain commodity for Rs. 425, there is as much gain as loss on selling it for Rs. 355. The C.P. of the commodity is
a. Rs. 370
b. Rs. 385
c. Rs. 390
d. Rs. 400
Answer-c

32.A sum of Rs. 800 amounts to Rs. 920 in three years at S.I. If the rate of interest is increased by 5% then the amount will increase to
a. Rs. 950
b. Rs. 980
c. Rs. 1010
d. Rs. 1040
Answer-d

33.Of the three numbers, second is twice the first and is also thrice the third. If the average of the three numbers is 44, the largest number is
a. 24
b. 36
c. 17
d. 72
Answer-d

34.A house owner wants to get his house painted. He is told that this would require 25 kg of paint. Allowing for 15% wastage and assuming that the paint is available in 2kg tins, the number of tins required for painting the house is –
a. 15
b. 12
c. 10
d. 20
Answer-a

35.Price of food grains have risen by 10% and of other items of consumption by 15%. If the ratio of an employee’s expenditure on food grains and other items is 2:5, by how much should his salary be increased so that he may maintain the same level of consumption as before, assuming that his present salary is Rs. 3500?
a. Rs. 300
b. Rs. 350
c. Rs. 375
d. Rs. 475
Answer-d

State Bank Of India / Clerical Exam / Numerical Test.

7 Sep

State Bank of India

Clerical Examination

Numerical Test.

1. A clock shows the time as 6 a.m. If the minute hand gains 2 minutes every hour, how many minutes will the clock gain by 9 p.m.?

(a) 30 minutes

(b) 25 minutes

(c) 28 minutes

(d) 34 minutes

2. Find the right number, from the given options, at the place marked by the question mark: 2, 4, 8, 32, 256, ?

(a) 4096

(b) 8192

(c) 512

(d) 1024

3. Find the number missing at question mark:

10, 11, 23, 39, 64, ?, 149

(a) 100

(b) 103

(c) 78

(d) 128

4. A super fast bus of KSRTC starting from ‘Trivandrum’ and reaches ‘Attingal’ in 45 minutes with an average speed of 40 km/hr. If the speed is increased by 10 km/hr how much time it will take to cover the same distance?

(a) 34 minutes (b) 36 minutes (c) 38 minutes (d) 40 minutes

5. The difference between 6 times and 8 times of a figure is 14. What is the figure?

(a) 12 (b) 9 (c) 7 (d) 6

6. If 92y = 36 what is 9y?

(a) 4 (b) 6 (c) 9 (d) 18

7. One fourth percent of 180 is:

(a) 4.5 (b) 0.45 (c) 0.045 (d) 45

8. A candidate appearing for an examination has to secure 40% marks to pass paper I. But he secured only 40 marks and failed by 20 marks. What is the maximum mark for paper I?

(a) 100 (b) 200 (c) 180 (d) 150

9. Find the missing number 32, 52, 74, 112, 135 ……………

(a) 16 (b) 15 (c) 17 (d) 14

10. If 250 is increased to 300, what is the percentage increase?

(a) 16.67 (b) 20 (c) 23 (d) 17

11. The ratio of 9 seconds to 10 hours is ………….

(a) 1:40 (b) 1:4000 (c) 9:10 (d) 1:400

12. A person lost 10% when he sold goods at Rs.153. For how much should he sell them to gain 20%?

(a) 204 (b) 250 (c) 240 (d) 210

13. What will be xy if 7862xy is to be divisible by 125?

(a) 25 (b) 00 (c) 75 (d) 50

14. A train of 100 meters long is running at the speed of 36 km per hour. In what time it passes a bridge of 80 meters long?

(a) 30 seconds (b) 36 seconds (c) 20 seconds (d) 18 seconds

15. If two-third of a bucket is filled in one minute then the time taken to fill the bucket completely will be …….

(a) 90 seconds (b) 70 seconds (c) 60 seconds (d) 100 seconds

16. If a quarter kilogram costs Rs. 60 then how much will cost for 150 grams?

(a) Rs. 30 (b) Rs. 24 (c) Rs. 36 (d) Rs. 40

17. If 3 men or 6 boys can do a piece of work in 20 days then how many days with 6 men and 8 boys take to do the same work?

(a) 5 (b) 8 (c) 10 (d) 6

18. Find the sum of first 100 natural numbers

(a) 5050 (b) 5005 (c) 9900 (d) 9050

19. Two poles of height 6 meters and 11 meters stand on a plane ground. If the distance between their feet is 12 meters then find the difference in the distance between their tops:

(a) 12m (b) 5m (c) 13m (d) 11m

20. How many balls of radius 4 cm can be made from a solid sphere of lead of radius 8 cm?

(a) 4 (b) 8 (c) 16 (d) 2

21. The solution to x2 +6x+9 = 0 is ……..

(a) x1 = + 3, x2 = -3 (b) x1 = 3, x2 = 3

(c) x1 = -3, x2 = -3 (d) No solution

22. What is the chance of getting a 2 or 4 in rolling a die?

(a) 2/3 (b) 1/6 (c) 1/3 (d) 1/2

23. At what rate of simple interest per annum an amount will be doubled in 10 years?

(a) 10% (b) 7.5% (c) 16% (d) 15%

24. Five times an unknown number is 5 less than 50. The unknown number

(a) 10 (b) 11 (c) 9 (d) 5

25. The acute angle between the hour hand and minute hand of a clock at 4 PM

(a) 900 (b) 1200 (c) 1500 (d) 2400

26. Water is filled in a cylindrical vessel in such a way that its volume doubles after every five minutes. If it takes 30 minutes for the vessel to be full, then the vessel will be one fourth full in

(a) 20 minute (b) 25 minutes

(c) 7 minutes 30 seconds (d) 10 minutes

27. If 10 cats can kill 10 rats in 10 minutes how long will it take 100 cats to kill 100 rats

(a) 1 minutes (b) 10 minute (c) 100 minutes (d) 10000 minutes

28. If 75 % of a number is added to 75, the result is the number itself, then the number is:

(a) 250 (b) 750 (c) 400 (d) 300

29. A school has enough food for 400 children for 12 days. How long will the food last if 80 more children join them?

(a) 6 days (b) 7 days (c) 10 days (d) 8 days

30. The sum of two consecutive numbers is 55, which is the largest number?

(a) 25 (b) 28 (c) 26 (d) 27

31. When a shop keeper sold 2/3 of an item, he got the cost price of the whole lot. What is the percentage of his profit?

(a) 33 1/8 % (b) 66 2/3 % (c) 25 % (d) 50 %

32. The perimeter of a rectangular field is 480 meters and the ratio between the length and breadth is 5:3. The area of the field is:

(a) 7,200m2 (b) 15,000m2 (c) 54,000m2 (d) 13,500m2

33. If you add 100 to a certain number, the result will be more than, if you multiply that number by 1000 what is that number?

(a) 1.5 (b) 1.0 (c) 2.5 (d) 2.0

34. A student has to secure 40 % marks to pass. He gets 150 marks and fails by 30 marks. What is the maximum marks?

(a) 400 (b) 500 (c) 475 (d) 450

35. The circumcentre of an obtuse triangle will always be in the

(a) Interior of the triangle

(b) Midpoint of the diameter

(c) Exterior of the triangle

(d) Midpoint of the side of the triangle

36. What is the degree measure of a semicircle?

(a) 360 (b) 90 (c) 270 (d) 180

37. Which among the following is the point of intersection of the medians of a triangle?

(a) Circumcentre (b) Centroid (c) Orthocenter (d) Incentre

38. The height of a cone and its base diameter are equal. If the base radius is ‘r’ what is its slant height?

(a) 3r (b) 4r (c) v5r (d) v3r

39. The radii of two spheres are in the ratio 2:3. What is the ratio of their surface areas?

(a) 4:9 (b) 2:3 (c) 8:27 (d) 4:6

40. What is the common ratio of the progression 3v2, 6, 6v2 ?

(a) 3 (b) 2 (c) v2 (d) v3

41. In class of 100 students 50 students passed in Mathematics and 70 passed in English, 5 students failed in both Mathematics and English. How many students passed in both the subjects?

(a) 25 (b) 30 (c) 50 (d) 45

42. Speed of a boat in still water is 9 km/hr. It goes 12 km down stream and comes back to the starting point in three hours.What is the speed of water in the stream?

(a) 3 km/hr (b) 4 km/hr (c) 4.5 km/hr (d) 5 km/hr

43. A student was asked to add 16 and subtract 10 from a number.He by mistake added 10 and subtracted 16. If his answer is 14 what is the correct answer?

(a) 20 (b) 26 (c) 30 (d) 32

44. Find the area of a right angled triangle whose hypotenuse is 10 cm and base 8 cm.

(a) 48 sq.cm (b) 34 sq.cm (c) 24 sq.cm (d) 42 sq.cm

45. Find the next term of the series: 3, 6, 9, 18, 27, 54, ……

(a) 81 (b) 69 (c) 63 (d) 57

46. A number consists of 20 plus 20% of its value. The number is:

(a) 20 (b) 22 (c) 25 (d) 30

47. 20% of 5 + 5% of 20 =

(a) 5 (b) 2 (c) 6 (d) 21

48. The angle between the minute hand and the hour hand of a clock, when the time is 8.30

(a) 800 (b) 600 (c) 1050 (d) 750

49. Rs. 1581 is divided among A, B and C in the ratio 10 : 15 : 6. What is the share of B?

(a) 306 (b) 765 (c) 700 (d) 510

50. The sum of four consecutive counting numbers is 154. Find the smallest number:

(a) 36 (b) 37 (c) 38 (d) 31

Answers

1 A 11 B 21 C 31 D 41 A

2 B 12 A 22 B 32 D 42 A

3 A 13 D 23 A 33 B 43 B

4 B 14 D 24 C 34 D 44 C

5 C 15 A 25 B 35 C 45 A

6 B 16 C 26 A 36 D 46 C

7 C 17 D 27 B 37 B 47 B

8 D 18 A 28 D 38 C 48 D

9 C 19 C 29 C 39 C 49 B

10 B 20 B 30 B 40 C 50 B

Numerical Aptitude Test.

30 Aug

NUMERICAL APTITUDE QUESTIONS

1 (95.6x 910.3) ÷ 92.56256 = 9?
(A) 13.14
(B) 12.96
(C) 12.43
(D) 13.34
(E) None of these

2. (4 86%of 6500) ÷ 36 =?
(A) 867.8
(B) 792.31
(C) 877.5
(D) 799.83
(E) None of these

3. (12.11)2 + (?)2 = 732.2921
(A)20.2
(B) 24.2
(C)23.1
(D) 19.2
(E) None of these

4.576÷ ? x114=8208
(A)8
(B)7
(C)6
(D)9
(E) None of these

5. (1024—263—233)÷(986—764— 156) =?
(A)9
(B)6
(C)7
(D)8
(E) None of these

6. ?125÷5x ?=6265
(A)1253
(B) 1250
(C)1245
(D) 1550
(E) None of these

7.(42)2÷6.3 x 26 =?
(A)7182
(B) 7269
(C)7260
(D) 7240
(E) None of these

8.384×12×2=?
(A)9024
(B) 9216
(C)6676
(D) 6814
(E) None of these

9.6534÷40÷33=?
(A)3.06
(B) 5.25
(C)4.82
(D) 6.12
(E) None of these

10. ?2704 x ?2209=?
(A)1996
(B)2444
(C)2452
(D)1983
(E)None of these

11.2536+4851—?=3450+313
(A)3961
(B)4532
(C)3624
(D)4058
(E) None of these

12. (2560 x 1.4) +(7400 x 0.6) =?
(A)7512
(B) 9746
(C)6523
(D) 8024
(E) None of these

13. 36%of 850+? %of 592 = 750
(A)73
(B)89
(C)82
(D)75
(E) None of these

14.64%of 2650+40% 0f 320=?
(A)1824
(B) 1902
(C)1829
(D) 1964
(E) None of these

15. 486+32×25—59=?
(A) 514
(B) 528
(C) 599
(D) 507
(E) None of these

16. 1827÷ 36 x ?=162.4
(A)4.4
(B)3.2
(C)2.1
(D) 3.7
(E) None of these

17. 1008÷36=?
(A)28
(B) 32.5
(C)36
(D) 22.2
(E) None of these

18. 56.21 +2.36+5.41 —21.4+1.5=?
(A)40.04
(B) 46.18
(C)44.08
(D) 43.12
(E) None of these

19. 65%of 320+?=686
(A) 480
(B) 452
(C)461
(D) 475
(E) None of these

20. 83250÷?=74×25
(A)50
(B) 45
(C)40
(D) 55
(E) None of these

21. ?7744=?
(A)88
(B)62
(C)58
(D)78
(E)None of these

22.35%of ?=242
(A)729
(B)652
(C)693
(D)759
(E) None of these

23. 1256+4813+765=?
(A)5642
(B) 5876
(C)6788
(D) 6878
(E) None of these

24. 22 x4+(?)2=(13)2

(A) 81
(C) 27
(B) 9
(D) 64
(E) None of these

25. 432+2170+35=?
(A)494
(B) 475
(C)481
(D) 469
(E) None of these

26. Three numbers are in the ratio of 3: 4 :5 respectively. If the sum of the first and third numbers is more than the second number by 52, then which will be the largest number?
(A) 65
(B) 52
(C) 79
(D) 63
(E) None of these

27. The compound interest on a certain amount for 2 years at the rate of 8 p.c.p.a. is Rs.312. What will be the simple interest on the same amount and at the same rate and same time?
(A)Rs. 349.92
(B) Rs. 300
(C)Rs. 358.92
(D) Rs. 400
(E) None of these

28. The length of a rectangle exceeds its breadth by 7 ems. If the length is decreased by 4 cm. and the breadth is increased by 3 cms., then the area of the new rectangle will be the same as the area of the original rectangle. What will be the perimeter of the original rectangle?
(A)45 cms.
(B)40 cems.
(C)50 cms.
(D)55 cms.
(E)None of these

29. The sum of the digits of a two digit number is 12. If the new number formed by reversing the digits is greater than the original number by 54, then what will be the original number?
(A)28
(B) 48
(C)39
(D) 93
(E) None of these

30. In a fraction, twice the numerator is two more than the denominator. If 3 is added to the numerator and the denominator each, then the resultant fraction will be 2/3 .What was the original fraction ?
(A)5/18
(B)6/13
(C)13/6
(D)7/12
(E) None of these

31. Four-fifth of a number is 10 more than two-third of the same number. What is the number?
(A) 70
(B) 75
(C) 69
(D) 85
(E) None of these

32. A shopkeeper purchased 200 bulbs for Rs. 10 each. However, 5 bulbs were fused and had to be thrown away. The remaining were sold at Rs. 12 each. What will be the percentage

profit?
(A) 25
(B) 15
(C) 13
(D) 17
(E) None of these

33. What should come in the place of question mark (?) in the number series given below?
25, 34, 52,79, 115,?
(A)160
(B) 140
(C)153
(D) 190
(E)None of these

34. What number should replace both the question marks (?) in the following question ?
?/144= 49 /?
(A)95
(B) 76
(C)82
(D) 84
(E)None of these

35. The sum of three consecutive even numbers is 252. What is the sum of the smallest and the largest numbers?
(A)158
(B) 148
(C)168
(D) 198
(E) None of these

36. Ajay spends 25% of his salary on house rent, 5% on food, 15% on travel, 10% on clothes and the remaining amount of Rs. 27,000 is saved. What is Ajay’s income?
(A) Rs. 60,000
(B) Rs. 80,500
(C) Rs. 60,700
(D) Rs. 70,500
(E) None of these

37. In how many different ways, can the letters of the word ‘CRISIS’ be arranged ?
(A) 150
(B) 240
(C) 120
(D) 200
(E) None of these

38. At each corner of a square park with side equal to 40 m, there is a flower bed in the form of a sector of radius 14 m. What is the area of the remaining part of the park?
(A)984 Square m
(B) 789 Square m
(C) 1014 Square m
(D) 1024 Square m
(E) None of these

39. The length of a rectangular field is thrice its breadth. If the cost of cultivating the field at Rs. 367.20 per square meter is Rs. 27,540, then what is the perimeter of the rectangle?
(A)47m
(B) 39m
(C)52m
(D)40m
(E) None of these

40. If the fractions8/5,7/2,9/5,5/4,4/5 are arranged in descending order of their values, which one will be fourth?
(A)4/5
(B)5/4
(C)9/5
(D)8/5
(E) 7/2

41. The present ages of Chetna and Shikha are in the ratio of 5 :7 respectively. After 7 years, their ages will be in the ratio of 11:14 respectively. What is the difference between their ages?
(A)9 years
(B) 4 years
(C)5 years
(D) 7 years
(E) None of these

42. If 13 men can complete a piece of work in 36 days, then in how many days will 18 men complete the same work?
(A)16 days
(B) 20 days
(C)26 days
(D) 30 days
(E) None of these

43. If the area of a circle is 75.44 square cm then what is the circumference of the circle?
(A)29.2 cm
(B) 28.9 cm
(C)30.8 cm
(D) 40.2 cm
(E) None of these

44. Girish started a business investing Rs. 45,000. After 3 months, Vijay joined him with a capital of Rs. 60,000. After another 6 months, Ankush joined them with a capital of Rs. 90,000. At the end of the year, they made a profit of Rs. 16,500. What is Girish’s share of profit ?
(A) Rs. 5,500
(B) Rs. 6,000
(C) Rs. 6,600
(D) As. 5,900
(E) None of these

45. What is the average age of a family of five members, whose ages are 42, 49, 56, 63 and 35 years respectively?
(A)60 years
(B) 49 years
(C)45 years
(D) 58 years
(E) None of these

46. A and B are two taps which can fill a tank individually in 10 minutes and 20 minutes respectively. However, there is a leakage at the bottom which can empty a filled tank in 40 minutes. If the tank is empty initially, how much time will both the taps take to fill the tank (leakage is still there) ?
(A) 8 minutes
(B) 7 minutes
(C) 10 minutes
(D)15 minutes
(E) None of these

47. What is 50% of 40% of Rs. 3,450?
(A) Rs. 690
(B) As. 520
(C) Rs. 517.5
(D) Rs. 499.2
(E) None of these

48. If an amount of Rs. 5,86,700 is distributed equally amongst 25 persons, then how much would each person get?
(A) Rs. 2,54,876
(B) Rs. 2,34,68
(C) Rs. 3,74,20
(D) Rs. 1,95,62
(E) None of these

49. An urn contains 9 blue, 7 white and 4 black balls. If 2 balls are drawn at random, then what is the probability that only one ball is white?
(A) 71/190
(B) 121/190
(C) 91/190
(D) 93/190
(E) None of these

50. If the price of 5 transistors and 2 pen stands is Rs. 810, then what will be the price of 7 transistors and 9 pen stands?
(A) Rs. 1,320
(B) Rs. 1,500
(C) Rs.1,150
(D) Cannot be determined
(E) None of these

ANSWERS:
1 – D          2 – C         3 – B          4 – A         5 – D
6 – A         7 – E          8 – B          9 – E        10 – B
11 – C        12 – D       13 – D       14 – A        15 – B
16 – B        17 – A       18 – C       19 – E        20 – B
21 – A       22 – C       23 – E       24 – B        25 – A
26 – A       27 – B       28 – C       29 – C       30 – D
31 – B        32 – D       33 – A      34 – D       35 – C
36 – A       37 – E       38 – A      39 – D       40 – B
41 – E       42 – C        43 – C      44 – A       45 – B
46 – A      47 – A         48 – B     49 – E
50 – D

Test of Arithmatic.

10 Aug

ICICI Bank Examination  / 2010

1.In a class composed of x girls and y boys what part of the class is composed of girls
A. y/(x + y)
B. x/xy
C. x/(x + y)
D. y/xy
(Ans .C)

2.What is the maximum number of  half-pint bottles of cream that can be filled with a 4-gallon can of cream(2 pt.=1 qt. and 4 qt.=1 gal)
A..16
B.24
C.30
D.64
(Ans .D)
3.If the operation,^ is defined by the equation x ^ y = 2x + y,what is the value of a in 2 ^ a = a ^ 3
A.0
B.1
C.-1
D.4
(Ans .B)

4.A coffee shop blends 2 kinds of coffee,putting in 2 parts of a 33p. a gm. grade to 1 part of a 24p. a gm.If the mixture is changed to 1 part of the 33p. a gm. to 2 parts of the less expensive grade,how much  will the shop save in blending 100 gms.
A.Rs.90
B.Rs.1.00
C.Rs.3.00
D.Rs.8.00
(Ans .C)
5.There are 200 questions on a 3 hr examination.Among these questions are 50 mathematics problems.It is suggested that twice as much time be spent on each maths problem as for each other question.How many minutes should be spent on mathematics problems
A.36
B.72
C.60
D.100
(Ans .B)
6.In a group of 15,7 have studied Latin, 8 have studied Greek, and 3 have not studied either.How many of these studied both Latin and Greek
A.0
B.3
C.4
D.5
(Ans .B)
7.If 13 = 13w/(1-w) ,then (2w)2 =
A.1/4
B.1/2
C.1
D.2
(Ans .C)
8.If a and b are positive integers and (a-b)/3.5 = 4/7, then
(A) b < a
(B) b > a
(C) b = a
(D) b >= a
(Ans . A)
9.In June a baseball team that played 60 games had won 30% of its game played. After a phenomenal winning streak this team raised its average to 50% .How many games must the team have won in a row to attain this average?
A. 12
B. 20
C. 24
D. 30
(Ans . C)
10.M men agree to purchase a gift for Rs. D. If three men drop out how much more will each have to contribute towards the purchase of the gift/
A. D/(M-3)
B. MD/3
C. M/(D-3)
D. 3D/(M2-3M)
(Ans . D)
11.. A company contracts to paint 3 houses. Mr.Brown can paint a house in 6 days while Mr.Black would take 8 days and Mr.Blue 12 days. After 8 days Mr.Brown goes on vacation and Mr. Black begins to work for a period of 6 days. How many days will it take Mr.Blue to complete the contract?
A. 7
B. 8
C. 11
D. 12
(Ans .C)
12.2 hours after a freight train leaves Delhi a passenger train leaves the same station travelling in the same direction at an average speed of 16 km/hr. After travelling 4 hrs the passenger train overtakes the freight train. The average speed of the freight train was?
A. 30
B. 40
C.58
D. 60
(Ans . B)
13.If 9x-3y=12 and 3x-5y=7 then 6x-2y = ?
A.-5
B. 4
C. 2
D. 8
(Ans . D)
14.There are 5 red shoes, 4 green shoes. If one draw randomly a shoe what is the probability of getting a red shoe
(Ans 5c1/ 9c1)
15.What is the selling price of a car? If the cost of the car is Rs.60 and a profit of 10% over selling price is earned
(Ans : Rs 66/-)
16.1/3 of girls , 1/2 of boys go to canteen .What factor and total number of classmates go to canteen.
Ans : Cannot be determined.
17.The price of a product is reduced by 30% . By what percentage should it be increased to make it 100%
(Ans : 42.857%)
18.There is a square of side 6cm . A circle is inscribed inside the square. Find the ratio of the area of circle to square.
(Ans . 11/14 )
19.There are two candles of equal lengths and of different thickness. The thicker one lasts of six hours. The thinner 2 hours less than the thicker one. Ramesh lights the two candles at the same time. When he went to bed he saw the thicker one is twice the length of the thinner one. How long ago did Ramesh light the two candles .
Ans : 3 hours.
20.If M/N = 6/5,then 3M+2N = ?
21.If p/q = 5/4 , then 2p+q= ?
22.If PQRST is a parallelogram what it the ratio of triangle PQS & parallelogram PQRST .
(Ans : 1:2 )
23.The cost of an item is Rs 12.60. If the profit is 10% over selling price what is the selling price ?
(Ans : Rs 13.86/- )
24.There are 6 red shoes & 4 green shoes . If two of red shoes are drawn what is the probability of getting red shoes
(Ans : 6c2/10c2)
25.To 15 lts of water containing 20% alcohol, we add 5 lts of pure water. What is % alcohol.
(Ans : 15% )
26.A worker is paid Rs.20/- for a full days work. He works 1,1/3,2/3,1/8.3/4 days in a week. What is the total amount paid for that worker ?
(Ans : 57.50 )
27.If the value of x lies between 0 & 1 which of the following is the largest?
(a) x
(b) x2
(c) –x
(d) 1/x
(Ans : (d) )
28.If the total distance of a journey is 120 km .If one goes by 60 kmph and comes back at 40kmph what is the average speed during the journey?
Ans : 48kmph
29.A school has 30% students from Maharashtra .Out of these 20% are Bombay students. Find the total percentage of Bombay?
(Ans : 6%)
30.An equilateral triangle of sides 3 inch each is given. How many equilateral triangles of side 1 inch can be formed from it?
(Ans : 9)
31.If A/B = 3/5,then 15A = ?
(Ans : 9B)
32.Each side of a rectangle is increased by 100% .By what percentage does the area increase?
(Ans : 300%)
33.Perimeter of the back wheel = 9 feet, front wheel = 7 feet on a certain distance, the front wheel gets 10 revolutions more than the back wheel .What is the distance?
Ans : 315 feet
34.Perimeter of front wheel =30, back wheel = 20. If front wheel revolves 240 times. How many revolutions will the back wheel take?
Ans : 360 times
35.20% of a 6 litre solution and 60% of 4 litre solution are mixed. What percentage of the mixture of solution
(Ans : 36%)
36.City A s population is 68000, decreasing at a rate of 80 people per year. City B having population 42000 is increasing at a rate of 120 people per year. In how many years both the cities will have same population?
(Ans : 130 years)
37.Two cars are 15 kms apart. One is turning at a speed of 50kmph and the other at 40kmph . How much time will it take for the two cars to meet?
(Ans : 3/2 hours)
38.A person wants to buy 3 paisa and 5 paisa stamps costing exactly one rupee. If he buys which of the following number of stamps he won t able to buy 3 paise stamps.
Ans : 9
39.There are 12 boys and 15 girls, How many different dancing groups can be formed with 2 boys and 3 girls.
40.Which of the following fractions is less than 1/3
(a) 22/62
(b) 15/46
(c) 2/3
(d) 1
(Ans : (b))
41.There are two circles, one circle is inscribed and another circle is circumscribed over a square. What is the ratio of area of inner to outer circle?
Ans : 1 : 2
42.Three types of tea the a,b,c costs Rs. 95/kg,100/kg and70/kg respectively.How many kgs of each should be blended to produce 100 kg of mixture worth Rs.90/kg, given that the quantities of band c are equal
a)70,15,15
b)50,25,25
c)60,20,20
d)40,30,30
(Ans . (b))
43.in a class, except 18 all are above 50 years.15 are below 50 years of age. How many people are there
(a) 30
(b) 33
(c) 36
(d) none of these.
(Ans . (d))
44.If a boat is moving in upstream with velocity of 14 km/hr and goes downstream with a velocity of 40 km/hr, then what is the speed of the stream ?
(a) 13 km/hr
(b) 26 km/hr
(c) 34 km/hr
(d) none of these
(Ans . A)
45.Find the value of ( 0.75 * 0.75 * 0.75 – 0.001 ) / ( 0.75 * 0.75 – 0.075 + 0.01)
(a) 0.845
(b) 1.908
(c) 2.312
(d) 0.001
(Ans . A)
46.A can have a piece of work done in 8 days, B can work three times faster than the A, C can work five times faster than A. How many days will they take to do the work together ?
(a) 3 days
(b) 8/9 days
(c) 4 days
(d) can t say
(Ans . B)
47.A car travels a certain distance taking 7 hrs in forward journey, during the return journey increased speed 12km/hr takes the times 5 hrs.What is the distance travelled
(a) 210 kms
(b) 30 kms
(c) 20 kms
(d) none of these
(Ans . B)
48.Instead of multiplying a number by 7, the number is divided by 7. What is the percentage of error obtained ?
49.Find (7x + 4y ) / (x-2y) if x/2y = 3/2 ?
(a) 6 }
(b) 8
(c) 7
(d) data insufficient
(Ans . C)
50.A man buys 12 lts of liquid which contains 20% of the liquid and the rest is water. He then mixes it with 10 lts of another mixture with 30% of liquid.What is the % of water in the new mixture?
51.If a man buys 1 lt of milk for Rs.12 and mixes it with 20% water and sells it for Rs.15, then what is the percentage of gain?
52.Pipe A can fill a tank in 30 mins and Pipe B can fill it in 28 mins.If 3/4th of the tank is filled by Pipe B alone and both are opened, how much time is required by both the pipes to fill the tank completely ?
53.If on an item a company gives 25% discount, they earn 25% profit. If they now give 10% discount then what is the profit percentage.
(a) 40%
(b) 55%
(c) 35%
(d) 30%
(Ans . D)
54.A certain number of men can finish a piece of work in 10 days. If however there were 10 men less it will take 10 days more for the work to be finished. How many men were there originally?
(a) 110 men
(b) 130 men
(c) 100 men
(d) none of these
(Ans . A)
55.In simple interest what sum amounts of Rs.1120/- in 4 years and Rs.1200/- in 5 years ?
(a) Rs. 500
(b) Rs. 600
(c) Rs. 800
(d) Rs. 900
(Ans . C)
56.If a sum of money compound annually amounts of thrice itself in 3 years. In how many years will it become 9 times itself.
(a) 6
(b) 8
(c) 10
(d) 12
(Ans A)
57.Two trains move in the same direction at 50 kmph and 32 kmph respectively. A man in the slower train observes the 15 seconds elapse before the faster train completely passes by him. What is the length of faster train ?
(a) 100m
(b) 75m
(c) 120m
(d) 50m
(Ans B)
58.How many mashes are there in 1 squrare meter of wire gauge if each mesh is 8mm long and 5mm wide ?
(a) 2500
(b) 25000
(c) 250
(d) 250000
(Ans B)
59.x% of y is y% of ?
(a) x/y
(b) 2y
(c) x
(d) can t be determined
Ans . C
60.The price of sugar increases by 20%, by what % should a housewife reduce the consumption of sugar so that expenditure on sugar can be same as before ?
(a) 15%
(b) 16.66%
(c) 12%
(d) 9%
(Ans B)
61.A man spends half of his salary on household expenses, 1/4th for rent, 1/5th for travel expenses, the man deposits the rest in a bank. If his monthly deposits in the bank amount 50, what is his monthly salary ?
(a) Rs.500
(b) Rs.1500
(c) Rs.1000
(d) Rs. 900
(Ans C)
62.The population of a city increases @ 4% p.a. There is an additional annual increase of 4% of the population due to the influx of job seekers, find the % increase in population after 2 years ?
63.The ratio of the number of boys and girls in a school is 3:2 Out of these 10% the boys and 25% of girls are scholarship holders. % of students who are not scholarship holders.?
64.15 men take 21 days of 8 hrs. each to do a piece of work. How many days of 6 hrs. each would it take for 21 women if 3 women do as much work as 2 men?
(a) 30
(b) 20
(c) 19 }
(d) 29
(Ans . A)
65.A cylinder is 6 cms in diameter and 6 cms in height. If spheres of the same size are made from the material obtained, what is the diameter of each sphere?
(a) 5 cms
(b) 2 cms
(c) 3 cms
(d) 4 cms
(Ans C)
66.A rectangular plank (2)1/2 meters wide can be placed so that it is on either side of the diagonal of a square shown below.(Figure is not available) What is the area of the plank?
( Ans :7*(2)1/2 )
67.What is the smallest number by which 2880 must be divided in order to make it into a perfect square ?
(a) 3
(b) 4
(c) 5
(d) 6
(Ans . C)
68.A father is 30 years older than his son however he will be only thrice as old as the son after 5 years what is father s present age ?
(a) 40 yrs
(b) 30 yrs
(c) 50 yrs
(d) none of these
(Ans . A)
69.An article sold at a profit of 20% if both the cost price and selling price would be Rs.20/- the profit would be 10% more. What is the cost price of that article?
70.If an item costs Rs.3 in 99 and Rs.203 in 00.What is the % increase in price?
(a) 200/3 %
(b) 200/6 %
(c) 100%
(d) none of these
(Ans . A)
71.5 men or 8 women do equal amount of work in a day. a job requires 3 men and 5 women to finish the job in 10 days how many woman are required to finish the job in 14 days.
a) 10
b) 7
c) 6
d) 12
(Ans 7)
72.A simple interest amount of rs 5000 for six month is rs 200. what is the anual rate of interest?
a) 10%
b) 6%
c) 8%
d) 9%
(Ans 8%)
73.In objective test a correct Ans score 4 marks and on a wrong Ans 2 marks are —. a student score 480 marks from 150 question. how many Ans were correct?
a) 120
b) 130
c) 110
d) 150
(Ans 130)
74.An article sold at amount of 50% the net sale price is rs 425 .what is the list price of the article?
a) 500
b) 488
c) 480
d) 510
(Ans 500)
75.A man leaves office daily at 7pm A driver with car comes from his home to pick him from office and bring back home.One day he gets free at 5:30 and instead of waiting for driver he starts walking towards home. In the way he meets the car and returns home on car He reaches home 20 minutes earlier than usual. In how much time does the man reach home usually?
(Ans . 1hr 20min)
76.A works thrice as much as B. If A takes 60 days less than B to do a work then find the number of days it would take to complete the work if both work together?
Ans . 22½days
77.How many 1 s are there in the binary form of 8*1024 + 3*64 + 3
Ans . 4
78.In a digital circuit which was to implement (A B) + (A)XOR(B), the designer implements (A B) (A)XOR(B) What is the probability of error in it ?
79.A boy has Rs 2. He wins or loses Re 1 at a time If he wins he gets Re 1 and if he loses the game he loses Re 1.He can loose only 5 times. He is out of the game if he earns Rs 5.Find the number of ways in which this is possible?
(Ans . 16)
80.If there are 1024*1280 pixels on a screen and each pixel can have around 16 million colors. Find the memory required for this?
(Ans . 4MB)
81.. On a particular day A and B decide that they would either speak the truth or will lie. C asks A whether he is speaking truth or lying? He Ans wers and B listens to what he said. C then asks B what A has said B says “A says that he is a liar” What is B speaking ?
(a) Truth
(b) Lie
(c) Truth when A lies
(d) Cannot be determined
Ans . (b)
82.What is the angle between the two hands of a clock when time is 8:30
Ans . 75(approx)
83.A student is ranked 13th from right and 8th from left. How many students are there in totality ?
84.A man walks east and turns right and then from there to his left and then 45degrees to his right.In which direction did he go ]
(Ans . North west)
85.A student gets 70% in one subject, 80% in the other. To get an overall of 75% how much should get in third subject.
86.A man shows his friend a woman sitting in a park and says that she the daughter of my grandmother s only son.What is the relation between the two
Ans . Daughter
87.How many squares with sides 1/2 inch long are needed to cover a rectangle that is 4 ft long and 6 ft wide
(a) 24
(b) 96
(c) 3456
(d) 13824
(e) 14266
88.If a=2/3b , b=2/3c, and c=2/3d what part of d is b/
(a) 8/27
(b) 4/9
(c) 2/3
(d) 75%
(e) 4/3
Ans . (b)
89.2598Successive discounts of 20% and 15% are equal to a single discount of
(a) 30%
(b) 32%
(c) 34%
(d) 35%
(e) 36
Ans . (b)
90.The petrol tank of an automobile can hold g liters.If a liters was removed when the tank was full, what part of the full tank was removed?
(a)g-a
(b)g/a
(c) a/g
(d) (g-a)/a
(e) (g-a)/g
(Ans . (c)
91.If x/y=4 and y is not 0 what % of x is 2x-y
(a)150%
(b)175%
(c)200%
(d)250%
(Ans . (b)

Quantitative aptitude Test.

5 Jul

Directions—(Q. 1–6) What should come in place of the question mark (?) in the following questions ?

1. 196 × 948 ÷ 158 = ?
(A) 1156
(B) 1200
(C) 1188
(D) 1176
(E) None of these
Ans : (D)

2. (786 × 64) ÷ 48 = ?
(A) 1050
(B) 1024
(C) 1048
(D) 1036
(E) None of these
Ans : (C)

3. 3·5 + 11·25 × 4·5 – 32·5 = ?
(A) 18·275
(B) 21·625
(C) 32·375
(D) 25·45
(E) None of these
Ans : (B)

4. (2640 ÷ 48) × (2240 ÷ 35) = ?
(A) 3520
(B) 3515
(C) 3495
(D) 3490
(E) None of these
Ans : (A)

5. 7414 + 3698 + 1257 + 1869 = ?
(A) 14328
(B) 14438
(C) 13428
(D) 13248
(E) None of these
Ans : (E)

6. (98360 + 25845 – 36540) ÷ 2500 = ?
(A) 36·585
(B) 30·082
(C) 32·085
(D) 35·066
(E) None of these
Ans : (D)

Directions—(Q. 7–11) What should come in place of the question mark (?) in the following number series ?

7. 1, 9, 25, 49, ?, 169
(A) 100
(B) 64
(C) 81
(D) 121
(E) None of these
Ans : (D)

8. 3, 23, 43, ?, 83, 103
(A) 33
(B) 53
(C) 63
(D) 73
(E) None of these
Ans : (C)

9. 748, 737, 715, 682, 638, ?
(A) 594
(B) 572
(C) 581
(D) 563
(E) None of these
Ans : (E)

10. 121, 117, 108, 92, 67, ?
(A) 31
(B) 29
(C) 41
(D) 37
(E) None of these
Ans : (A)

11. 50, 26, 14, ?, 5, 3·5
(A) 6
(B) 8
(C) 10
(D) 12
(E) None of these
Ans : (B)

12. The ratio of ducks and frogs in a pond is 37 : 39 respectively. The average number of ducks and frogs in the pond is 152. What is the number of frogs in the pond ?
(A) 148
(B) 152
(C) 156
(D) 144
(E) None of these
Ans : (C)

13. The number of employees in Companies A, B and C are in a rtio of 4 : 5 : 6 respectively. If the number of employees in the three Companies is increased by 25%, 30% and 50% respectively, what will be the new ratio of employees working in Companies A, B and C respectively ?
(A) 13 : 10 : 18
(B) 10 : 13 : 17
(C) 13 : 15 : 18
(D) Cannot be determined
(E) None of these
Ans : (E)

14. The average of five positive numbers is 213. The average of the first two numbers is 233·5 and the average of last two numbers is 271. What is the third number ?
(A) 64
(B) 56
(C) 106
(D) Cannot be determined
(E) None of these
Ans : (B)

15. Sonali invests 15% of her monthly salary in insurance policies. She spends 55% of her monthly salary in shopping and on household expenses. She saves the remaining amount of Rs. 12,750. What is Sonali’s monthly income ?
(A) Rs. 42,500
(B) Rs. 38,800
(C) Rs. 40,000
(D) Rs. 35,500
(E) None of these
Ans : (A)

16. In how many different ways can the letters of the word ‘ARISE’ be arranged ?
(A) 90
(B) 60
(C) 180
(D) 120
(E) None of these
Ans : (D)

17. What approximate amount of compound interest can be obtaied on an amount of Rs. 9650 at the rate of 6 p.c.p.a. at the end of 3 years ?
(A) Rs. 1737
(B) Rs. 1920
(C) Rs. 1720
(D) Rs. 1860
(E) Rs. 1843
Ans : (E)

18. A milkman sells 120 litres of milk for Rs. 3360 and he sells 240 litres of milk for Rs. 6120. How much concession does the trader give per litre of milk, when he sells 240 litres of milk ?
(A) Rs. 2
(B) Rs. 3·5
(C) Rs. 2·5
(D) Rs. 1·5
(E) None of these
Ans : (C)

19. When 3626 is divided by the square of a number and the answer so obtained is multiplied by 32, the final answer obtained is 2368. What is the number ?
(A) 7
(B) 36
(C) 49
(D) 6
(E) None of these
Ans : (A)

20. The sum of the two digits of a two digit number is 14. The difference between the first digit and the second digit of the two digit number is 2. What is the product of the two digits of the two digit number ?
(A) 56
(B) 48
(C) 45
(D) Cannot be determined
(E) None of these
Ans : (B)

21. A car runs at the speed of 50 kms per hour when not serviced and runs at 60 kms/hr. when serviced. After servicing the car covers a certain distance in 6 hours. How much time will the car take to cover the same distance when not serviced ?
(A) 8·2 hours
(B) 6·5 hours
(C) 8 hours
(D) 7·2 hours
(E) None of these
Ans : (D)

Directions—(Q. 22–24) What approximate value should come in place of the question mark (?) in the following questions ?
(You are not expected to calculate the exact value.)

22. (4863 + 1174 + 2829) ÷ 756 = ?
(A) 18
(B) 16
(C) 12
(D) 9
(E) 22
Ans : (C)

23. 37·35 + 13·064 × 3·46 = ?
(A) 89
(B) 83
(C) 76
(D) 79
(E) 85
Ans : (B)

24. 54 × 746 ÷ 32 = ?
(A) 1259
(B) 1268
(C) 1196
(D) 1248
(E) 1236
Ans : (A)

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 136 other followers