Archive | Arithmatic RSS feed for this section

Quantitative Aptitude \ IDBI Bank

7 Jun

Qno.1-4. In the following number series only one number is wrong. Find out the wrong number.

1. 14 13 22 55 212 1035

(1) 55

(2) 13

(3) 212

(4) 22

(5) None of these

2. 217 224 213 226 210 228

(1) 213

(2) 226

(3) 210

(4) 228

(5) None of these

3. 153 495 712 837 901 928

(1) 712

(2) 837

(3) 901

(4) 928

(5) None of these

4. 488 245 124 64 35 20.25

(1) 124

(2) 64

(3) 245

(4) 35

(5) None of these

5. A 250 metres long train crosses a platform in 10 seconds. What is the speed of the train?

(1) 25 metres/second

(2) 20 metres/second

(3) 22 metres/second

(4) Cannot be determined

(5) None of these

6. The compound interest earned on an amount of Rs 15,000 at the end of 3 years is Rs 3895.68. what is the rate of interest percent/annum?

(1) 8

(2) 6.5

(3) 5

(4) 12

(5) None of these

7. 16 men can complete a piece of work in 8 days. 20 women take 16 days to complete the same piece of work. 12 men and 10 women work together for 6 days. How many

more days would 10 women alone require to complete the remaining piece of work?

(1) 8

(2) 10

(3) 4

(4) 16

(5) None of these

8. In how many different ways can the letters of the word ‘FORMULATE’ be arranged?

(1) 81,000

(2) 40,320

(3) 3,62,880

(4) 1,53,420

(5) None of these

9. The frogs in a pond increase by 10% at the end of every year. If at the start of the year 2004, there were 2,14,000 frogs in the pond, then what would be the number of frogs

in the pond by the end of the year 2006?

(1) 2,35,400

(2) 2,68,940

(3) 2,64,328

(4) 2,98,644

(5) None of these

Qno.10-14. In each of these questions, two equations are given. You have to solve these equations and find out the values of x and y and Give answer If

(1) x<y

(2) x>y

y (3) x ≤

y (4) x ≥

(5) x=y or if the relationship cannot be established

10. i. 12×2 = 6x

ii. y + x2 = 0.45

6.25 =11. i. x

ii. y2 = 6.25

12. i. 20×2 – 33x + 7 = 0

0.0625 =ii. y

13. i. 6×2 + 28x + 16 = 0

ii. 14y2 + 15y + 4 = 0

14. i. 4x + 3y = 16

ii. 2x + 4y = 13

 question No. 15 to 29

15. On children’s day sweets were to be equally distributed amongst 540 children. But on that particular day, 120 children were absent. Thus, each child got 4 sweets extra. How many sweets was each child originally supposed to get?

(1) 18

(2) 25

(3) 14

(4) 20

 (5) None of these

16. A boat covers a distance of 24 kms in 10 hours downstream. To cover the same distance upstream, the boat takes two hours longer. What is the speed of the boat in still

waters?

(1) 2 km/hr

(2) 2.8 km/hr

(3) 4 km/hr

(4) 4.2 km/hr

(5) None of these

17. The circumference of a circle is equal to the perimeter of a square whose area is 121 sq cms. What is the area of the circle?

(1) 44 sq cms

(2) 154 sq cms

(3) 121 sq cms

(4) Cannot be determined

(5) None of these

18. Sonia started a business by investing Rs 60,000. Six months later Vivek joined her by investing Rs 1,40,000. After one year Kirti joined them by investing Rs 1,20,000. At the

THE AUGUST 2006  end of two years from the commencement of the business, 57  COMPETITION MASTER O B J E C T I V E -T Y P E Q U E S T I O N S

they earn a profit of Rs 4,50,000. What is Vivek’s share in the profit?

(1) Rs 1,40,000

(2) Rs 1,98,500

(3) Rs 2,15,000

(4) Rs 2,10,000

(5) None of these

19. An urn contains 4 green and 7 blue marbles. If three marbles are picked at random, what is the probability that only two of them are blue?

(1)4955

(2)711

(3)2855

(4)1128

(5) None of these

Aptitude Test/ICICI Bank

6 Jun

  1.If 2x-y=4 then 6x-3y=?
(a)15

(b)12

(c)18

(d)10
Ans. (b)

2. If x=y=2z and xyz=256 then what is the value of x?
(a)12

(b)8

(c)16

(d)6

Ans. (b)

3. (1/10)18 – (1/10)20 = ?
(a) 99/1020

(b) 99/10

(c) 0.9

(d) none of these

Ans. (a)

4. Pipe A can fill in 20 minutes and Pipe B in 30 mins and Pipe C can empty the same in 40 mins.If all of them work together, find the time taken to fill the tank
(a) 17 1/7 mins

(b) 20 mins

(c) 8 mins

(d) none of these

Ans. (a)

5. Thirty men take 20 days to complete a job working 9 hours a day.How many hour a day should 40 men work to complete the job?
(a)    8 hrs

(b) 7 1/2 hrs

(c) 7 hrs

(d) 9 hrs

Ans. (b)

6. Find the smallest number in a GP whose sum is 38 and product 1728
(a) 12

(b) 20

(c) 8

(d) none of these

Ans. (c)

7. A boat travels 20 kms upstream in 6 hrs and 18 kms downstream in 4 hrs.Find the speed of the boat in still water and the speed of the water current?
(a) 1/2 kmph

(b) 7/12 kmph

(c) 5 kmph

(d) none of these

Ans. (b)

8. A goat is tied to one corner of a square plot of side 12m by a rope 7m long.Find the area it can graze?
(a) 38.5 sq.m

(b) 155 sq.m

(c) 144 sq.m

(d) 19.25 sq.m

Ans. (a)

9. Mr. Shah decided to walk down the escalator of a tube station. He found that if he walks down 26 steps, he requires 30 seconds to reach the bottom. However, if he steps down 34 stairs he would only require 18 seconds to get to the bottom. If the time is measured from the moment the top step begins to descend to the time he steps off the last step at the bottom, find out the height of the stair way in steps?
Ans. 46 steps.

10. The average age of 10 members of a committee is the same as it was 4 years ago, because an old member has been replaced by a young member. Find how much younger is the new member ?
Ans. 40 years.

11. Three containers A, B and C have volumes a, b, and c respectively; and container A is full of water while the other two are empty. If from container A water is poured into container B which becomes 1/3 full, and into container C which becomes 1/2 full, how much water is left in container A?

12. ABCE is an isosceles trapezoid and ACDE is a rectangle. AB = 10 and EC = 20. What is the length of AE?
Ans. AE = 10

13. In the given figure, PA and PB are tangents to the circle at A and B respectively and the chord BC is parallel to tangent PA. If AC = 6 cm, and length of the tangent AP is 9 cm, then what is the length of the chord BC?
Ans. BC = 4 cm.

14. Three cards are drawn at random from an ordinary pack of cards. Find the probability that they will consist of a king, a queen and an ace.
Ans. 64/221

Question No. 15 to 30

15. A number of cats got together and decided to kill between them 999919 mice. Every cat killed an equal number of mice. Each cat killed more mice than there were cats. How many cats do you think there were ?
Ans. 991.

16. If Log2 x – 5 Log x + 6 = 0, then what would the value / values of x be?
Ans. x = e2 or e3 .

17. In june a baseball team that played 60 games had won 30% of its game played. After a phenomenal winning streak this team raised its average to 50% .How many games must the team have won in a row to attain this average?
A. 12

B. 20

C. 24

D. 30
(Ans. C)

18. .Can you tender a one rupee note in such a manner that there shall be total 50 coins but none of them would be 2 paise coins.?

Ans. 45 one paisa coins, 2 five paise coins, 2 ten paise coins, and 1 twenty-five paise coins.

19. A monkey starts climbing up a tree 20ft. tall. Each hour, it hops 3ft. and slips back 2ft. How much time would it take the monkey to reach the top?
Ans.18 hours.

20. What is the missing number in this series? 8 2 14 6 11 ? 14 6 18 12
Ans. 9

21. A certain type of mixture is prepared by mixing brand A at Rs.9 a kg. with brand B at Rs.4 a kg. If the mixture is worth Rs.7 a kg., how many kgs. of brand A are needed to make 40kgs. of the mixture?
Ans. Brand A needed is 24kgs.

22. A wizard named Nepo says “I am only three times my son’s age. My father is 40 years more than twice my age. Together the three of us are a mere 1240 years old.” How old is Nepo?
Ans. 360 years old.

23. One dog tells the other that there are two dogs in front of me. The other one also shouts that he too had two behind him. How many are they?
Ans. Three

24. A man ate 100 bananas in five days, each day eating 6 more than the previous day. How many bananas did he eat on the first day?
Ans. Eight.

25. If it takes five minutes to boil one egg, how long will it take to boil four eggs?
Ans. Five minutes.

HDFC Bank Clerical exam/Arithmatic.

5 Jun

What will come in place of the

question mark (?) in the following questions?

11.       7589 ? ? = 3434

            (a)        3721

            (b)        4155

            (c)        3246

            (d)        11023

            (e)        None of these

            Ans:     ( b )      4155

12.       300 + (10)2 x 2 = ?

            (a)        450

            (b)        800

            (c)        500

            (d)        550

            (e)        None of these

            Ans:     ( c )      500

13.       12.05 x 5.4 ÷ 0.6 = ?

            (a)        105.55

            (b)        108.45

            (c)        118.45

            (d)        118.55

            (e)        None of these

            Ans:     ( b )      108.45

14.       2435 ÷ 24 = 24?

            (a)        2.5

            (b)        3.5

            (c)        2

            (d)        3

            (e)        None of these

            Ans:     ( a )      2.5

15.       78 x 14 + 7645 ? ? = 8247

            (a)        580

            (b)        590

            (c)        490

            (d)        480

            (e)        None of these

            Ans:     ( c )      490

Directions (Qs. 16?17) :

I.          ?P + Q? means P is the brother of Q

II.         ?P x Q? means P is the mother of Q

III.        ?P ÷ Q? means P is the sister of Q

IV.        ?P ? Q? means Q is the father of P

16.       Which of the following represents ?B is the material

uncle of C??

            (a)        B + A x C

            (b)        B x C + A

            (c)        B ÷ C + A

            (d)        B x A + c

            (e)        None of these

            Ans:     ( a )      B + A x C

17.       Which of the following statements is not necessary to

answer the above question?

            (a)        Only I and II

            (b)        Only III

            (c)        Only III and IV

            (d)        Either II or III

            (e)        All are necessary

            Ans:     ( c )      Only III and IV

18.       Pointing towards a woman a boy said, ?she is the only

daughter of my mother?s brother?s only brother-in-law?.  How

the woman is related to the boy?

            (a)        Mother

            (b)        Aunt

            (c)        Sister-in-law

            (d)        Sister

            (e)        None of these

            Ans:     ( d )      Sister

19.       Four of the following five are alike in a certain way

and hence form a group.  Which one of the following does not

belong to that group?

            (a)        63

            (b)        64

            (c)        39

            (d)        48

            (e)        79

            Ans:     ( e )      79

20.       Ina certain code language DOWNBEAT is written as

TABEWNDO.  How will the word PROSPECT be written in that

code language?

            (a)        RPSOEPTC

            (b)        TCPEOSPR

            (c)        ORPSPTCE

            (d)        TCPREPOS

            (e)        None of these

            Ans:     ( b )      TCPEOSPR

Directions (Qs. 21?26) :          What will come in place of the

question mark (?) in the following questions?

21.       37.5 ÷ (27)1.5 x 92 = 3?

            (a)        5

            (b)        4.5

            (c)        7

            (d)        6.5

            (e)        None of these

            Ans:     ( c )      7

22.       28% of 450 + 45% of 280 = ?

            (a)        126

            (b)        252

            (c)        324

            (d)        212

            (e)        None of these

            Ans:     ( b )      252

23.       1027.05 ? 314.005 + 112.25 = ?

            (a)        825.395

            (b)        825.095

            (c)        825.305

            (d)        825.295

            (e)        None of these

            Ans:     ( d )      825.295

24.       (103.7 x 101.3)2 = 10?

            (a)        6

            (b)        7

            (c)        10

            (d)        3

            (e)        None of these

            Ans:     ( c )      10

25.       40.83 x 1.02 x 1.2 = ?

            (a)        49.97592

            (b)        41.64660

            (c)        58.7952

            (d)        42.479532

            (e)        None of these

            Ans:     ( a )      49.97592

26.       3978 + 112 x 2 = ? ÷ 2

            (a)        8180

            (b)        2101

            (c)        4090

            (d)        8404

            (e)        None of these

            Ans:     ( d )      8404

27.       Four of the following five are alike in a certain way

and hence form a group.  Which one of the following does not

belong to that group?

            (a)        21

            (b)        35

            (c)        49

            (d)        63

            (e)        56

            Ans:     ( c )      49

28.       P is heavier than Q but lighter than R.  Q is heavier

than T.  S is heavier than P but lighter than V.  Who among

them is the lightest?

            (a)        V

            (b)        S

            (c)        T

            (d)        R

            (e)        None of these

            Ans:     ( c )      T

29.       In a certain code language TRANSPORT is written as

RTASNPORT.  How will the word GATEHOUSE be written in that

code language ?

            (a)        ETGAHOESU

            (b)        ETAGHESUO

            (c)        AGTHEOUSE

            (d)        AGETHUOES

            (e)        None of these

            Ans:     ( c )      AGTHEOUSE

30.       In a certain code language ?si re ga? MEANS ?Shyam is

smart? and ?pa si ga? means? Animesh is smart?.  What is the

code for ?smart? in that code language?

            (a)        si

            (b)        re

            (c)        ga

            (d)        pa

            (e)        None of these

            Ans:     ( e )      None of these

Directions (Qs. 31?34) :          What will come in place of the

question-mark (?) in the following questions ?

31.       12.05 x 5.4 ÷ 0.3 = ?

            (a)        108.55

            (b)        216.90

            (c)        118.45

            (d)        118.55

            (e)        None of these

            Ans:     ( b )      216.90

32.       99 ÷ 11 + 7 x 16 = (?)2

            (a)        11

            (b)        121

            (c)        12

            (d)        144

            (e)        None of these

            Ans:     ( a )      11

33.       8400 ÷ 120 x 15 + 150 = ?

            (a)        1050

            (b)        1200

            (c)        1100

            (d)        1514

            (e)        None of these

            Ans:     ( b )      1200

34.       45% of 1500 + 35% of 1700 = ?% of 3175

            (a)        40

            (b)        55

            (c)        45

            (d)        35

            (e)        None of these

            Ans:     ( a )      40

Railway Recruitment Board/Centralised Exam/Numerical Ability

31 May

TEST OF NUMERICAL ABILITY

1. A passanger train running at a speed of 90 km per hour leaves the station 6 hoursafter a goods train leaves and overtakes it in 4 hours. The speed of the goods train is ________

a) 36 km per hour

b) 38 km per hour

c) 40 km per hour

d) 34 km per hour

2. A can do a job in 10 days and B in 15 days. They start working together but after 5 days, B leaves. In how many more days a alone can finish the work?

 a) 1 day

b) 1 and  2/3 days

c) 2 days

d) 3 days

3. A person sold his watch for Rs. 144. If the percentage of his profit was equal to the cost price, then the watch would have cost him

a) Rs. 90

b) Rs. 85

c) Rs. 80

d) Rs. 75

4. If it was Saturday on 17th December, 2002, then waht was the day on 22nd September, 2004?

a) Mondya

b) Tuesday

c) Wednesday

d) Thursday

5. If the Price of eggs increases by 30%, then 3 eggs less are available for Rs. 7.80. What is the present rate of eggs per dozen?

a) Rs. 7.50

b) Rs. 8.50

c) Rs. 9.36

d) Rs. 10.32

6. The difference between the two numbers is 14 and thier sum is 20. What will be their product?

a) 56

b) 49

c) 51

d) 54

7. The value of

1.07 x 65 + 1.07 x26 + 1.07 x 9 is

a) 10.73

b) 10.7

c) 1070

d) 107

8. A trader charges 30% over the cost price. He gives 10% discount his customers for cash payment. His net gain percent is.

a) 17 %

b) 14 %

c) 18 %

d) 12 %

9. Ram took a loan for 6 years at the rate of 5 % p.a. simple interest. If the total interest paid was Rs. 1230, then find the principal.

a) Rs.4100

b) Rs. 5100

c) Rs. 4900

d) Rs. 4400

10. The sum of the three numbers is 98. The ratio of the first to the second is 2 : 3 and the ratio of the second to the third is 5 : 8. Find the second number.

a) 22

b) 30

c) 32

d) 42

11. The value of (4.35.9 x 4.359 – 1.641 x 1.641)/ 4.359 – 1.641

a) 6.3

b) 6

c) 3.2

c) 4.6

12. If A earns 25 % more than B, then by how much percent does B earn less than A?

a) 15 %

b) 20 %

c) 25 %

d) 30 %

13. The highest common factor of 42, 70, 98, 126 is

a) 11

b) 12

c) 13

d) 14

14. A train runs at 36 km per hour. How many metres will it run in 3 minutes?

a) 1800

b) 1600

c) 1400

d) 500

15. Dalip buys a T.V. at 20% discount of its value and sells it for 20 % more than its value. What will be his profit?

a) 40 %

b) 50 %

c) 60 %

d) 70 %

16) Three men enter into a partnership, contributing Rs. 600, Rs. 800 and Rs. 1000. How much should the first man recieve out of the profit of Rs. 480?

a) 90

b) 100

c) 120

d) 85

17. A train 240 km long passed a pole in 24 sec. How long will it take to pass a platform 650 m long?

a) 89 sec

b) 50 sec

c) 100 sec.

d) 150 sec

18. (6.5)2 – (5.2)2 / (8.9)2 + (8.9) (2.2) + (1.1)2 = ?

a) 0.118

b) 0.92

c) 1.5

d) 0.61

19. If 5 girls can embroider a dress in 9 days, then the number of days taken by 3 girls will be,

a) 20 days

b) 10 dyas

c) 14 days

d) 15 days

20. Suresh’s age is double of Kiran’s age. The sum of their ages is 24 years. How old is Suresh?

a) 16

b) 24

c) 20

d) 14

21. Find the smallest natural number by which 980 be multiplied to make it a perfect square.

a) 7

b) 5

c) 3

d) 6

22. A watch is purchased for Rs. 250 and is sold for Rs. 300. Find the profit percent.

a) 20%

b) 15%

c) 25%

d) 40 %

23. Find the value of 20 x (0.3)2 / 0.18

a) 10

b) 15

c) 12

d) 11

24. root 324 x cube root 1728 = ?

a) 35

b) 50

c) 30

d) 45

25. Express 2 and 1/5 as a fraction of 7 and 2/9

a) 99/325

b) 143/9

c) 67/200

d) 143/18

Answers

1. A 2. B 3. C

4. D 5. C 6. C

7. D 8. D 9. A

10. B 11. B 12. B

13. D 14. A 15. B

16. C 17. A 18. A

19. D 20. A 21 B

22. A 23. A 24. C

25. A

Aptitude Test

22 May

Directions (1- 45) : In each of these questions a number series is given. Below the series one number is given followed by (a), (b), (c), (d) and (e). You have to complete this series following the same logic as in the origi­nal series and answer the question that follows.

Q. 1. 5 9 25 91 414 2282.5
3 (a) (b) (c) (d) (e)
What will come in place of (c)
(1) 63.25 (2) 63.75 (3) 64.25 (4) 64.75 (5) None of these
(Ans: 4)

Q. 2. 9 8 12 36 170
19 (a) (b) (c) (d) (e).
What will come in place of (b) ?
(1) 18 (2) 16 (3) 22 . (4) 24 (5) None of these
(Ans: 2)
Q.3. 7 6 10 27 104 515
9 (a) (b) (e) (d) (e)
What will comem place of (d)
(1) 152 (2) 156 (3) 108 4) 112 (5) None of these
(Ans: 1)

Q.4. 6 16 57 244 1245 7506
4 (a) (b) (c) (d) (e) What will come hi place of (d) ?
(1) 985 (2) 980 (3) 1004. (4) 1015 (5) Noqe of these
(Ans: 5)

Q.5. 8 9 20 63 2136 1285
5 (a) (b) (c) (d) (e)
What Mil come in place of (e) ?
(1) 945 (2) 895 (3) 925 (4) 845 (5) None of these
(Ans: 3)

Karur Vysya Bank PO Exam Aptitude Solved Paper question no. 6 to 10

Directions (6 – 10) : What ap­proximate value will come in place of the question mark (?) in the following questions 7 (You are not expected to calculate exact value.)

Q. 6. (32.51) ratio to the power 2 – (17.45)ratio to the power 2 = 7
(1) 780 (2) 850 (3) 680 (4) 820 (5) 750
(Ans: 5)

Q. 7. 88.25% of 450 = ?% of 530
1. 70 (2) 68 (3) 75 4. 80 (5) 65
(Ans: 3)

Q. 8. Under root 898 x (12.005) ratio to the power 2 + ? = 5000
(1) 680 (2) 720 (3) 750 (4) 620 (5) 630
(Ans: 1)

Q. 9. 3745/24.05 x 17.98 =?
(1) 2860 (2) 2800 (3) 2760 (4) 2720 . (5) 2840
(Ans: 2)

Q. 10. 117.95 x 8.017 x 4.98= ?
(1) 4670 (2) 4780 (3) 4840 (4)4720 (5) 4800
(Ans: 4)

Reasoning Numerical Ability.

12 May

1. Suresh is taller than Prabhu but shorter than Ram, Prabhu is as tall as Neeraj but taller than Nilesh. Which of the following statements is definitely true for Neeraj?
(a) Neeraj is shorter than Nilesh
(b) Neeraj is the tallest
(c) Neeraj is the shortest
(d) Neeraj is taller than Nilesh
(e) None of these
Ans: ( d ) Neeraj is taller than Nilesh

2. How many such pairs of letters are there in the word STAINLESS each of which has as many letters between them in the word as they have in the English alphabet, in the same sequence?
(a) Two
(b) Three
(c) Four
(d) Five
(e) None of these
Ans: ( e ) None of these

3. What will come in place of the question mark (?) in the following sequence? ARRANGEMENTS, RRANGEMENT, RANGEMEN, ?, NGEM
(a) RANGEME
(b) ANGEME
(c) ANGEMENT
(d) NGEMEN
(e) None of these
Ans: ( b ) ANGEME

4. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
(a) Baking
(b) Steaming
(c) Cooking
(d) Frying
(e) Boiling
Ans: ( c ) Cooking

5. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group which is the one that does not belong to that group?
(a) Radish
(b) Orange
(c) Pear
(d) Mango
(e) Apple
Ans: ( a ) Radish

6. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
(a) Earth
(b) Moon
(c) Saturn
(d) Pluto
(e) Venus
Ans: ( b ) Moon

7. If water is called food, food is called drink, drink is called blue, blue is called red, red is called white and white is called brown, then what is the colour of ?blood? ?
(a) Blue
(b) Red
(c) Brown
(d) White
(e) Drink
Ans: ( d ) White

8. In a certain code language, the word ENQUIRY is written as YRIUQNE. How will the word REQUIRE be written in the code language ?
(a) QERUERI
(b) REQUERI
(c) ERIUQER
(d) IREUQER
(e) None of these
Ans: ( c ) ERIUQER

9. In a certain code language DESERT is written RTSEDE. How will the word FAULTS the written in that code language?

(a) TSULFA
(b) AFLUST
(c) LUAFST
(d) UAFSTL
(e) None of these
Ans: ( a ) TSULFA

10. How many meaningful English word can be formed by using the second, the fifth, the seventh and the tenth letters of the word APPROPRIATION, each only once, but in different sequence ?
(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) None of these
(e) More than three
Ans: ( a ) One

Directions (Qs. 11-15) : What will come in place of the question mark (?) in the following questions?

11. 7589 ? ? = 3434
(a) 3721
(b) 4155
(c) 3246
(d) 11023
(e) None of these
Ans: ( b ) 4155

12. 300 + (10)2 x 2 = ?
(a) 450
(b) 800
(c) 500
(d) 550
(e) None of these
Ans: ( c ) 500

13. 12.05 x 5.4 ÷ 0.6 = ?
(a) 105.55
(b) 108.45
(c) 118.45
(d) 118.55
(e) None of these
Ans: ( b ) 108.45

14. 2435 ÷ 24 = 24?
(a) 2.5
(b) 3.5
(c) 2
(d) 3
(e) None of these
Ans: ( a ) 2.5

15. 78 x 14 + 7645 ? ? = 8247
(a) 580
(b) 590
(c) 490
(d) 480
(e) None of these
Ans: ( c ) 490

Directions (Qs. 16-17) :
I. ?P + Q? means P is the brother of Q
II. ?P x Q? means P is the mother of Q
III. ?P ÷ Q? means P is the sister of Q
IV. ?P ? Q? means Q is the father of P

16. Which of the following represents ?B is the material uncle of C??
(a) B + A x C
(b) B x C + A
(c) B ÷ C + A
(d) B x A + c
(e) None of these
Ans: ( a ) B + A x C

17. Which of the following statements is not necessary to answer the above question?
(a) Only I and II
(b) Only III
(c) Only III and IV
(d) Either II or III
(e) All are necessary
Ans: ( c ) Only III and IV

18. Pointing towards a woman a boy said, ?she is the only daughter of my mother?s brother?s only brother-in-law?. How the woman is related to the boy?
(a) Mother
(b) Aunt
(c) Sister-in-law
(d) Sister
(e) None of these
Ans: ( d ) Sister

19. Four of the following five are alike in a certain way and hence form a group. Which one of the following does not belong to that group?
(a) 63
(b) 64
(c) 39
(d) 48
(e) 79
Ans: ( e ) 79

20. Ina certain code language DOWNBEAT is written as TABEWNDO. How will the word PROSPECT be written in that code language?
(a) RPSOEPTC
(b) TCPEOSPR
(c) ORPSPTCE
(d) TCPREPOS
(e) None of these
Ans: ( b ) TCPEOSPR

Directions (Qs. 21-26) : What will come in place of the question mark (?) in the following questions?
21. 37.5 ÷ (27)1.5 x 92 = 3?
(a) 5
(b) 4.5
(c) 7
(d) 6.5
(e) None of these
Ans: ( c ) 7

22. 28% of 450 + 45% of 280 = ?
(a) 126
(b) 252
(c) 324
(d) 212
(e) None of these
Ans: ( b ) 252

23. 1027.05 ? 314.005 + 112.25 = ?
(a) 825.395
(b) 825.095
(c) 825.305
(d) 825.295
(e) None of these
Ans: ( d ) 825.295

24. (103.7 x 101.3)2 = 10?
(a) 6
(b) 7
(c) 10
(d) 3
(e) None of these
Ans: ( c ) 10

25. 40.83 x 1.02 x 1.2 = ?
(a) 49.97592
(b) 41.64660
(c) 58.7952
(d) 42.479532
(e) None of these
Ans: ( a ) 49.97592

26. 3978 + 112 x 2 = ? ÷ 2
(a) 8180
(b) 2101
(c) 4090
(d) 8404
(e) None of these
Ans: ( d ) 8404

27. Four of the following five are alike in a certain way and hence form a group. Which one of the following does not belong to that group?
(a) 21
(b) 35
(c) 49
(d) 63
(e) 56
Ans: ( c ) 49

28. P is heavier than Q but lighter than R. Q is heavier than T. S is heavier than P but lighter than V. Who among them is the lightest?
(a) V
(b) S
(c) T
(d) R
(e) None of these
Ans: ( c ) T

29. In a certain code language TRANSPORT is written as RTASNPORT. How will the word GATEHOUSE be written in that code language ?
(a) ETGAHOESU
(b) ETAGHESUO
(c) AGTHEOUSE
(d) AGETHUOES
(e) None of these
Ans: ( c ) AGTHEOUSE

30. In a certain code language ?si re ga? MEANS ?Shyam is smart? and ?pa si ga? means? Animesh is smart?. What is the code for ?smart? in that code language?
(a) si
(b) re
(c) ga
(d) pa
(e) None of these
Ans: ( e ) None of these

Directions (Qs. 31-34) : What will come in place of the question-mark (?) in the following questions ?
31. 12.05 x 5.4 ÷ 0.3 = ?
(a) 108.55
(b) 216.90
(c) 118.45
(d) 118.55
(e) None of these
Ans: ( b ) 216.90

32. 99 ÷ 11 + 7 x 16 = (?)2
(a) 11
(b) 121
(c) 12
(d) 144
(e) None of these
Ans: ( a ) 11

33. 8400 ÷ 120 x 15 + 150 = ?
(a) 1050
(b) 1200
(c) 1100
(d) 1514
(e) None of these
Ans: ( b ) 1200

34. 45% of 1500 + 35% of 1700 = ?% of 3175
(a) 40
(b) 55
(c) 45
(d) 35
(e) None of these
Ans: ( a ) 40

Directions (Qs. 35-39) : Study the following information carefully and answer the questions given below: The number 0 to 9 are coded in the following manner considering the exception given below:

3 6 9 7 0 2 8 1 5 4
H P V S G D J K M R
.
Exception 1: If a number starts and ends with non-zero odd number then the first and the last digits should be coded as X and Z.
Exception 2: If a number starts and ends with non-zero even number then the first and the last digits should be coded as A and B respectively.

35. What is the code for 5 2 1 8 6 3 ?
(a) MDKJPH
(b) ZDKJPX
(c) XDKJPZ
(d) ADKJPB
(e) None of these
Ans: ( c ) XDKJPZ

36. What is the code for 492310 ?
(a) RVDHKG
(b) AVDHKB
(c) VRDKHG
(d) BVDHKA
(e) None of these
Ans: ( a ) RVDHKG

37. Which of the following numbers is represented by ASGHKB?
I. 670312 II. 470313 III. 270318
(a) Only I and III
(b) Only I and II
(c) Only Ii and III
(d) Only I
(e) Only III
Ans: ( a ) Only I and III

38. What is the code for 3186452 ?
(a) HKJDMRP
(b) KHPJMRD
(c) DMRPHKJ
(d) HKJPRMD
(e) None of these
Ans: ( d ) HKJPRMD

39. Which of the following numbers is represented by DPJRSV ?
(a) 628794
(b) 268479
(c) 246793
(d) 168359
(e) None of these
Ans: ( b ) 268479

40. Animesh and Anand together got a profit of Rs. 9,600 and they distributed between themselves in the ratio of 5 : 7. What is the share of Animesh?
(a) Rs. 4,000
(b) Rs. 5,600
(c) Rs. 4,800
(d) Rs. 5,200
(e) None of these
Ans: ( a ) Rs. 4,000

41. A man bought some fruits at the rate of 16 for Rs. 24 and sold them at the rate of 8 for Rs. 18. What is the profit per cent?
(a) 50%
(b) 60%
(c) 40%
(d) 25%
(e) None of these
Ans: ( a ) 50%

42. A cow is tethered in the middle of a field with a 14 feet long rope. If the cow grazes 100 sq feet per day approximately. What time will be taken by the cow to graze the grazeable area of the field?
(a) 2 days
(b) 18 days
(c) 24 days
(d) 6 days
(e) None of these
Ans: ( d ) 6 days

43. 7/8 of 3/7 of a number is equal to 25% of 45% of another number. What is the ratio of the first and the second numbers respectively?
(a) 3 : 7
(b) 9: 10
(c) 3 : 10
(d) 3 : 2
(e) None of these
Ans: ( c ) 3 : 10

44. Mr. Rahul spends 30% of his monthly salary on domestic expenses. He spends respectively 20% and 10% of the remaining salary on education of children and conveyance. Of the remaining amounts now he spends respectively 20% and 30% on entertainment and maintenance of house. He saves Rs. 5512.50. what is the monthly salary of Mr. Rahul?
(a) Rs. 22,500
(b) Rs. 20,000
(c) Rs. 25,000
(d) Rs. 24,500
(e) None of these
Ans: ( a ) Rs. 22,500

45. The ratio of the present ages of Suman and Renu is 5 : 7 respectively. Four years hence the ratio will become 3 : 4 respectively. What is the present age of Renu in years?
(a) 28
(b) 24
(c) 20
(d) 21
(e) None of these
Ans: ( a ) 28

46. If instead of multiplying a number by 7 the number was divided by 7. What should be the percentage error?
(a) 100%
(b) 96.8%
(c) 92.70%
(d) 97.9%
(e) None of these
Ans: ( d ) 97.9%

47. A car covers a certain distance taking 7 hours in forward journey. During the return journey, speed was increased by 12 kmph and it takes 5 hours. What is total distance covered?
(a) 210 km
(b) 70 km
(c) 440 km
(d) 220 km
(e) None of these
Ans: ( a ) 210 km

48. The LCM of two numbers is 2079 and their HCF is 27. If one of the numbers is 189, find the other number.
(a) 248
(b) 128
(c) 297
(d) 336
(e) None of these
Ans: ( c ) 297

49. The average between a two digit number and the number obtained by interchanging the digits is 9. What is the difference between the two digits of the number?
(a) 8
(b) 2
(c) 5
(d) Cannot be determined
(e) None of these
Ans: ( d ) Cannot be determined

50. A circle and a rectangle have the same perimeter. The sides of the rectangle are 18 cm and 26 cm. What will be the area of the circle?
(a) 88 cm2
(b) 1250 cm2
(c) 154 cm2
(d) 128 cm2
(e) None of these
Ans: ( e ) None of these

51. The difference between a number and its three-fifth is 50. What is the number?
(a) 75
(b) 100
(c) 125
(d) 80
(e) None of these
Ans: ( c ) 125

52. Some persons decide to raise Rs. 3 lakhs by equal contribution from each of them. If they contributed Rs. 50 extra each, the contribution increased to Rs. 3.25 lakhs. How many persons were there ?
(a) 400
(b) 500
(c) 600
(d) 700
(e) None of these
Ans: ( b ) 500

53. A sample of milk contains 5% water. What quantity of pure milk should be added to 10 litres of milk to reduce the water content to 2%?
(a) 5 litres
(b) 7 litres
(c) 15 litres
(d) 12 litres
(e) None of these
Ans: ( c ) 15 litres

54. The difference between the compound interest and the simple interest on a certain sum of money at 5% per annum for 2 years is Rs. 1.50. Find the sum.
(a) Rs. 800
(b) Rs. 1200
(c) Rs. 400
(d) Rs. 600
(e) None of these
Ans: ( d ) Rs. 600

55. A, B and C contract a work for Rs. 550. Together A and B are supposed to do 7/11th of the work. How much does C get?
(a) Rs. 270
(b) Rs. 200
(c) Rs. 310
(d) Rs. 175
(e) None of these
Ans: ( b ) Rs. 200

Mental Ability Test

11 May

1 Which of is divisible by 7

(a) 987654 (b) 89543

(c) 795627 (d) 643129

2 93 x93 +93 x 92 + 92 x 92 / 93 93 x93 – 92 x92 x 92

(a) 147 (b) 1

(c) 2 (d) ½

3. x is divided by 3, remainder 2. What will be remainder if 2x is divided by 3?
a) 2 (b) 4

c) 8 (d) 1

4. Find the HCF of 42 x 54 x71 x193, 53 x 72 x113 x33 , 5 x73 x 132 x42 x 32
(a) 19881 (b) 35

(c) 105 (d) 288

5. Find out three digit greatest number which when divided by 3,6,9 leaves remainder 1 in each case 999

(a) 998 (b) 947

(c)991 (d) 981

6. In a fountain lights charges after every 12 seconds, 24 seconds, 48 seconds. If fountain lights change at 09.45.00 hours then at what time they will blink together

(a) 09.30.48 (b) 09.30.56

(c) 09.31.00 (d) 09.30.24

7 ..025 x .05 x .5 =?

(a) 625 (b) .00625

(c) .000625 (d) .0625

8 Express in fraction.11

(a) 1/9 (b) 11/9

(c) 10/9 (d) 21/20

9 2¼ – 2/3 of 3/8 -1

(a) 1 (b) -1

(c) 2 (d) 4

10. A businessman after a profit of 12% receives a sum of Rs.282828. What was his investment

(a) 262626 (b) 252525

(c) 242424 (d) 240000

11. If a/b = ¾ find 4a – b / 4a+b

(a) 1/4 (b) 2

(c) 1 (d) 1/2

12. √4 + √3 / √4 – √3 + √4 – √3 / √4 +√3

(a) 12 (b) 7

(c) 14 (d) 1

13. A daily paid has earned Rs.93 on 15 day of the month. He increased his average income of the month by Rs.2. Find his average income after 15th day of the month.

(a) 63 (b) 64

(c) 65 (d) 91

14. If “+” means “-“ and “X” means “÷” and “-“ means “+” and “÷” means X, then value of -4 ÷ 2 -3 + 4 X 2

(a) 8 (b) 9

(c) 12 (d) 2

15. In a test series Kapil score 90 suns more than Sachin and Sachin scores 20 runs more than Ajay. If total of Ajay and Sachin score is 350 then how much Kapil scored.

(a) 275 (b) 185

(c) 410 (d) 420

Answers: 1-c, 2-b, 3-d, 4-b, 5-c, 6-a, 7-d, 8-a, 9-a, 10-b,11-d, 12-d, 13-c, 14-b, 15-a

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 138 other followers